Voedingsadvies

Je gewicht onder controle houden ? 

Naast de kwaliteit van het voedsel dat je eet, is ook de hoeveelheid van belang bij goede eetgewoonten. Als je evenveel calorieën binnenkrijgt als je verbrandt, blijft je gewicht na verloop van tijd stabiel. Meer eten dan je verbrandt, leidt daarentegen tot gewichtstoename, omdat je lichaam extra calorieën omzet in vetweefsel. Wanneer je vetweefsel ophoopt, verhoog je het risico op het ontwikkelen van een of meer gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen, diabetes en kanker. Een gezond maaltijdplan zonder overtollige calorieën helpt je niet alleen om je beter te voelen, maar kan ook je leven verlengen.

Wat je doel ook mag zijn, met onze afslankplannen kunnen we je helpen om je streefgewicht te bereiken. 

Voeding voor de algehele gezondheid

Een voedzaam, goed uitgebalanceerd dieet is, samen met lichaamsbeweging en niet roken, de basis van een goede gezondheid. Gezonde voeding omvat de consumptie van hoogwaardige eiwitten, koolhydraten, hartgezonde vetten, vitaminen, mineralen en water in het voedsel dat je tot je neemt, terwijl je bewerkte voedingsmiddelen, verzadigde vetten en alcohol tot een minimum beperkt. Op deze manier eten is goed voor de dagelijkse functies van je lichaam, bevordert een optimaal lichaamsgewicht en kan helpen ziekten te voorkomen.

De voedingsstoffen in het voedsel dat je eet ondersteunen de activiteiten van het dagelijks leven, beschermen je cellen tegen milieuschade en herstellen eventuele celschade. Eiwitten herstellen beschadigd weefsel en bevorderen een gezond immuunsysteem. Zowel koolhydraten als vetten voeden je lichaam, terwijl vitaminen en mineralen overal in je lichaam functioneren ter ondersteuning van je lichaamsprocessen. Vitamine A, C en E, bijvoorbeeld, werken als antioxidanten om je cellen te beschermen tegen gifstoffen en B-vitaminen helpen je energie te halen uit het voedsel dat je eet. Calcium en fosfor houden je botten sterk, terwijl natrium en kalium helpen bij het doorgeven van zenuwsignalen. Zonder gezonde voeding zou je een van deze essentiële functies in gevaar kunnen brengen.

De impact van voeding op je sportprestaties

Voeding is belangrijk voor sporters omdat het een bron van energie vormt die nodig is om de activiteit uit te voeren. Het voedsel dat we eten is van invloed op onze kracht, training, prestaties en herstel. Niet alleen het soort voedsel is belangrijk voor sportvoeding, maar ook het tijdstip waarop we gedurende de dag eten is van invloed op ons prestatieniveau en het vermogen van ons lichaam om te herstellen na de inspanning.

De maaltijden voor en na de training zijn het belangrijkst voor sportvoeding, maar je moet echt voorzichtig zijn met alles wat je in je lichaam stopt. Als vuistregel geldt dat sporters ongeveer twee uur voor de training moeten eten en dat deze maaltijd veel koolhydraten, weinig vet en weinig tot matig eiwit moet bevatten. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor je training en eiwitten zijn nodig voor spiergroei en -herstel. Na het sporten moet je de verloren koolhydraten vervangen en moet je zorgen voor een goed spierherstel door eiwitten op te nemen in je maaltijd na de training.

De verhouding eiwitten en koolhydraten die je nodig hebt, hangt af van zowel de intensiteit als het type sport, dus om de juiste balans te vinden, kan je contact opnemen met onze voedingsdeskundige voor een gebalanceerd dieet op maat. 

Contact

Herberie Health Shop

Rijksweg 18B, 4529 JC Eede

+32479296000

info@herberie.eu

@herberie-Eede